Moedig verzet 1940-1945
Overal in Nederland zijn verhalen opgeschreven over de oorlog. Verhalen die aan de vele getallen van verlies ineens een menselijk gezicht geven. Verhalen die ons ineens duidelijk maken dat zo dicht om ons heen, op plaatsen waar we dagelijks langs rijden, vijftig jaar geleden zich drama’s hebben afgespeeld. Verhalen over moed en durf om tegen de Duitse bezetter op te staan, op plaatsen die ons nu zo gemoedelijk voorkomen.
Het heeft heel lang geduurd voordat er een monument werd opgericht voor de oorlogsslachtoffers die aan de Kamperzeedijk zijn gevallen. Daarbij speelden meerdere problemen een rol, waarbij de plaats waar dit monument moest komen, lange tijd een obstakel is geweest. Nu na vijftig jaar wordt op 3 mei 1995 eindelijk dit monument, waar heel veel Kamperzeedijkers emotioneel bij betrokken zijn, onthuld. Een gedenkteken voor hen die vielen. Dit verhaal over de Kamperzeedijk moet doorverteld worden aan nieuwe generaties. Het kan mensen van nu de persoonlijke moed geven om er voor in te staan dat deze ingrijpende gebeurtenissen zich niet herhalen. Een verhaal dat wij niet mogen vergeten.
Duur betaalde melk
In 1943 tegen het einde van april hadden de Duitse bezetters een nieuw plan ontwikkeld om hun onderdrukking nog zichtbaarder te maken. Alle vrijgelaten Nederlandse krijgsgevangenen moesten zich opnieuw melden. Dat zette overal in het land kwaad bloed en de stakingen begonnen, die later bekend werden als ‘de mei-stakingen ‘. Op het platteland was de meest voorkomende vorm van protest het niet aanleveren van melk aan de melkfabrieken, waardoor de ‘export’ naar Duitsland ernstig bemoeilijkt werd. Die melk werd op de Kamperzeedijk wel heel duur betaald. Het verlies van vier jonge mannen staat nog steeds diep in het geheugen gegrift van de Kamperzeedijkers.
Schril afstekend zonlicht
Op die bewuste zaterdag 1 mei 1943 is het stralend weer. De anders zo vredig levende Kamperzeedijk, staat strak gespannen. De vrolijke zonneschijn maakt een schril contrast met bange gespannen gezichten, waar koud zweet maar ook moed zich aftekent. De melkrijder die ‘s morgens de volle melkbussen op moet halen is zonder ook maar één liter teruggekeerd naar de fabriek. De Duitsers waren woedend en zouden wel even laten zien dat het hun ernst was.
Uniform
De Duitsers dachten dat het zou helpen als ze een NSB-er in WA. uniform gekleed, mee zouden sturen. Maar dat riep nog meer grommende woede op. Elke keer als de melkrijder de bussen op de kar had gezet, haalde een groepje jonge mannen ze weer van de kar af. De meerijdende NSB-er raakte wel geïrriteerd, maar de zaak escaleerde niet. De lucht boven de Kamperzeedijk zinderde.
Een voor de documentaire nagespeelde scène van de staking op de Kamperzeedijk
Sidderende woede
Aangekomen bij de familie van Oene, Kamperzeedijk 27, tegen over de Mandjeswaardbrug sloeg de vlam in de pan. Een jonge boer kan de broeiende on-vrede niet langer verdragen en grijpt de NSB-er bij de jas. In dit met sidderende woede gevulde mo-ment valt ook de zwarte pet van de NSBer op de grond. Voordat boer Oene verder kan gaan, houdt zijn zwager hem met sterke armen tegen.
Ernst
Direct na deze gespannen ontmoeting wordt de ernst van het voorval duidelijk. Van Dene duikt razendsnel onder bij zijn zuster, maar het mocht niet baten. De woedende Duitsers komen na een uur al terug en arresteren hem. Tegelijk met van Oene worden nog zeven andere jonge mannen opgepakt, die min of meer bij de aktie betrokken waren. Slechts vier van hen keerden terug naar hun familie. Hannes van Oene werd op maandag 3 mei in de bossen bij Almelo door een Duits vuurpeloton gefusilleerd. Hendrik Hertzenberg en Gerrit Heerde kwamen tijdens de oorlog om in Duitse concentratiekampen en Willem Beldman overleed in Zweden vlak na zijn bevrijding uit het concentratiekamp Neuengamme.
Vier jonge boeren die met hun krachtige houding het verzet aan de Kamperzeedijk gestalte gaven, moesten hun melkstaking in het voorjaar van 1943 met hun leven betalen.
Water
Na Dolle Dinsdag op 5 september 1944 werd het offensief van de geallieerden ingezet. Op zondag 17 september vonden er massale luchtlandingen plaats bij Arnhem en Nijmegen. Iedereen kent de tragiek rond het verlies van Arnhem. Een grote tegenslag voorde geallieerden en voor zoveel duizenden landgenoten, voor wie de hulp hierdoor te laat kwam.De Duitsers, die de slag weliswaar hadden gewonnen, hadden zware verliezen geleden en waren bang voor nog meer luchtlandingen. Daarom hebben ze toen grote gebieden, die qua strategische ligging in aanmerking kwamen, onder water laten lopen. Het gebied rond de Kamperzeedijk kwam daarvoor ook in aanmerking.
Olde mesiene
Vrijdag 22 september kreeg de machinist van de waterkering de ‘Olde mesiene’ Klaas Huisman bericht van de Duitsers. Ze droegen hem op om touwen en takels neer te leggen zodat zij de volgende morgen de sluisdeuren open konden trekken. Hierdoor zou in korte tijd de hele Mastenbroeker polder onder water komen te staan.
Persoonlijk verzet
Klaas Huisman wilde onder geen beding dat ‘zijn’ polder, die hij altijd zo nauwlettend beschermde tegen het opkomende water. door deze laffe daad onder zou stromen. Hij toonde zijn persoonlijke moed, die nodig is om in tijd van bezetting orders te saboteren. Een daad die diep respect afdwingt. Direct nadat Klaas Huisman op de hoogte was van de plannen van de Duitsers, bracht hij nog diezelfde nacht zijn huisraad over naar de familie Brommer. Zijn gezin dook onder bij zijn dochter in Genemuiden en hijzelf verschuilde zich bij de familie Knol in het buurtschap Streukel bij Hasselt.
Puin
Diezelfde nacht hebben leden van het verzet de sluis volledig geblokkeerd met schotten, wagens en puin. Daarna zocht de familie Kloosterman, die vlak in de buurt woonde, op verschillende plaatsen een veilig onderduikadres. Ze waren bang voor represailles. En dat bleek heel terecht.
Brand
Toen de Duitsers de volgende morgen kwamen om de polder onder te laten lopen waren ze woedend. Uit pure onzinnige wraak staken zij de woning van de familie Kloosterman in brand met hooi en gooiden bij de familie Huisman drie granaten naar binnen.
Gedwongen meewerken
Daarna werden ongeveer honderd Genemuider mannen gedwongen de blokkade op te ruimen, waarn_ de Duitsers waarschijnlijk zelf de sluizen hebben opengetrokken. De mannelijke Kamperzeedijkers werden gedwongen beurtelings wacht te lopen om nieuwe acties van de ondergrondse te voorkomen.
Wassende water
In de Mastenbroeker polder, nam het wassende water bezit van vruchtbaar land en boerderijen. Op 13 november bracht Klaas Huisman op de fiets nog een bezoek aan zijn vrouw in Genemuiden. Het zou de laatste keer zijn dat ze elkaar gezien hebben. Op de terugweg fietste Huisman weer de polder in, waarschijnlijk om een bezoek te brengen aan de dijkgraaf van ‘s Heerenbroek. Die middag verdronk hij in het water van Mastenbroek ter hoogte van de boerderij van de familie Wup aan de Oude Wetering.
Met veel vragen bleven de nabestaanden achter. Kreeg hij hartproblemen of raakte hij bewusteloos door een val? Niemand zal daarop ooit het antwoord weten. De bevrijding, waar Klaas Huisman zo naar uitgekeken heeft, heeft hij niet mee mogen maken.
Bron: Oorlogsdocument Kamperzeedijk 3 mei 1995.
Meer informatie: Dorpsraad en Oranjevereniging Kamperzeedijk.