Begin glasvezel kop van Overijssel

Overijssel is straks de eerste provincie in Nederland waar letterlijk alle inwoners gebruik kunnen maken van een snelle breedband internetverbinding. Het buitengebied in de kop van Overijssel, krijgt het komend jaar als laatste witte vlek in de provincie ook glasvezel.

Zo’n 6500 huishoudens, scholen en bedrijven in het buitengebied van Staphorst, Kampen, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Zwolle hebben er zes jaar op moeten wachten, maar vandaag ging de schop de grond in. Kosten ruim 20 miljoen euro.

Aanleg kosten dekkend

Het glasvezelnet wordt aangelegd door CIF en Rendo en is er op verzoek van de inwoners, verenigd in het bewonersinitiatief BB-NOW, de gemeenten en de provincie Overijssel gekomen.

Het bewonersinitiatief heeft er via een campagne voor gezorgd dat meer dan 50 procent van alle huishoudens en bedrijven zich vooraf heeft aangemeld voor aansluiting op het nieuwe glasvezelnet. Dat is nodig om de aanleg kosten dekkend te krijgen. De eenmalige aansluitkosten bedragen 1900 euro per aansluiting.

Ruim 900 kilometer glasvezel

Het glasvezelnet dat energieleverancier Rendo gaat exploiteren is hard nodig. Agrarische bedrijven in het buitengebied hebben al lange tijd grote behoefte aan snel internet voor hun bedrijfsvoering. Ook zijn er een aantal basisscholen in het buitengebied die zitten te springen om snelle verbindingen voor onderwijsdoeleinden.

In totaal gaat er vanaf vandaag over een lengte van ruim 900 kilometer een glasvezel kabel de grond in. Naar verwachting worden de werkzaamheden medio 2019 afgerond.

Beeld en Tekst RTV Oost

Dit vind je misschien ook leuk...