Loodsluis moet boete van 75.000 euro betalen

Bron: Meppelercourant.nl >  |   Genemuidenactueel.nl >

Installatiebedrijf Loodsluis van de Kamperzeedijk en netbeheerder Rendo uit Meppel moeten allebei een boete van 75.000 euro betalen voor dood door schuld en het overtreden van de Woningwet. De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie op 18 februari 2015.

Een jong stel van 23 en 19 jaar uit Doezum overleed op kerstavond 2010 in de slaapkamer van een flat in Meppel. Dat is natuurlijk een drama dat geen enkel bedrijf of monteur op zijn geweten wil hebben. Door een fout afgestelde ketel en een losliggende afvoerpijp kwam er een flinke hoeveelheid koolmonoxide terecht in de kamer van het stel. De rechter houdt de twee bedrijven hier voor verantwoordelijk: Loodsluis vanwege de aanleg van de rookgasafvoer en Rendo vanwege de controlerende taak.

De twee bedrijven wezen tijdens de zitting naar het bouwbedrijf dat de appartementen had gerenoveerd.

Het jonge stel dat om kwam logeerde bij de moeder van de man. Door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een los liggende pijp in het gasafvoersysteem konden de giftige gassen de woning binnenstromen. Loodsluis installeerde dit afvoersysteem. Rendo had een controlerende taak. De rechtbank vindt dat de twee bedrijven zich door onzorgvuldig handelen schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet.

Oorzaak van dit drama is volgens de rechter een fout afgestelde CV-Combiketel en een los liggende pijp in het afvoersysteem. Het wooncomplex aan de Thorbeckelaan, waar dit stel logeerde, werd in 2009 en 2010 gerenoveerd. De monteurs van het installatiebedrijf uit Genemuiden heeft niet volgens de voorschriften de afvoerkanalen geïnstalleerd, luidde het oordeel van de rechtbank. Hierdoor kon een pijp losschieten en het dodelijke gas stroomde de huizen binnen. Rendo Duurzaam BV had dit tijdens de oplevering in 2010 beter moeten controleren, maar heeft alles goed gekeurd.

Nog tijdens de renovatiewerkzaamheden klaagde een bewoonster van de flat over lekkage in het plafond van de kast waarin de CV zat. Er was sprake van een loszittende buis die weer in elkaar werd gezet. Verder onderzoek bleef uit, omdat dan de schacht losgehaald moest worden. Kort voor het drama in 2010 kwam er nog een monteur langs om de cv-combiketel opnieuw af te stellen. De man wordt niet door het OM vervolgd, omdat het mogelijk is dat iemand anders nadien aan de ketel heeft gezeten.

Beide bedrijven kunnen nog tegen dit vonnis in hoger beroep. Maar lieten weten het vonnis nauwkeurig te willen bestuderen. Hiervoor hebben zij twee weken de tijd. (ADP)

waakvlam

Lees meer hierover op

Meppelercourant.nl >
Genemuidenactueel.nl >

 

 


 

Dit vind je misschien ook leuk...