Relletje rond kanonnier Lammert Brink op oorlogsmonument haalt Telegraaf
( Bron : Telegraaf ) GENEMUIDEN – Ruzie in de werkgroep die beslist over het plaatselijke oorlogsmonument zorgt voor donkere wolken boven de dodenherdenking in het Overijsselse Genemuiden.
De leden van de werkgroep hebben onenigheid over een naam die op het vernieuwde monument staat. „Erg treurig dat het na jaren onderzoek zo moet eindigen”, oordeelt het vertrekkend lid Wout van Olst.
Jaren geleden werd besloten de huidige gedenkplaats uit te breiden met de namen van oorlogsslachtoffers die in Genemuiden geboren zijn maar al voor de Tweede Wereldoorlog waren verhuisd. Vier leden van de werkgroep deden diepgravend onderzoek wie dat waren. Er komen nu veertien extra namen op het monument.
De rel begon toen Van Olst voorstelde de naam van Lammert Brink juist van het monument af te halen. „De reden is simpel: zijn naam staat ook op de gedenksteen in Kamperzeedijk, hier vlak om de hoek. Je moet alle slachtoffers op dezelfde manier herdenken en niet de één twee keer en de ander maar eenmaal.” De werkgroep ging akkoord, net zoals de gemeente.
Verbijsterd
Toen dit besluit echter bekend werd, reageerde de familie van oorlogsslachtoffer Brink verbijsterd. „Als je de naam van Lammert weghaalt, denken mensen dat er wel iets mis zal zijn met hem, en dat is niet zo”, luidt hun reactie. Drie van de vier leden van de werkgroep willen nu naar de familie luisteren en Brink op het monument laten staan. Van Olst niet. „Dit is een principekwestie”, zegt hij.
De dodenherdenking, die in Genemuiden vanwege de zondagsrust op zaterdag 3 mei is, gaat wel door. Volgens Van Olst zit er echter wel een smet op. „Jaren werk je aan onderzoek naar slachtoffers en nu eindigt het zo. Ik vertrek bij de werkgroep, maar ben wel aanwezig tijdens de herdenking.”
Bron : Telegraaf
Ook de Stentor berichtte er over >
Lees meer over Kamperzeedijker Lammert Brink >