Za. 3 mei dodenherdenking Kamperzeedijk

KAMPERZEEDIJK – Dit jaar vond de herdenking plaats op zaterdag 3 mei 2014 bij het monument aan de Kamperzeedijk.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend…

De stoet vertrok om 19.45 uur vanaf De DriesterNa afloop van de herdenking was er gelegenheid om samen koffie te drinken in De Driester.

Foto’s 2014 dodenherdenking > | door Atse Numan, Breman.net

 

monumentHet oorlogsmonument, opgericht in 1995, herinnert aan de zes burgers die tijdens de melkstaking van 1943 te Kamperzeedijk en Mandjeswaard  zijn omgekomen.

Ook staan er de namen op van twee R.A.F.- militairen die sneuvelden toen hun bommenwerper neerstortte. Op 29 april 1943 vaardigde de bezetter het bevel uit dat de voormalige Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap zouden worden weggevoerd. Als reactie hierop braken overal in het land stakingen uit. Op het platteland leverden de boeren geen melk meer aan de fabriek of werden de bussen van de melkwagen gegooid. De bezetter nam onmiddellijk represailles. In Kamperzeedijk en de Polders werden 6 burgers standrechtelijk geëxecuteerd.

Op het monument staat ook de naam van Klaas Huisman die als machinist van ‘d’Olde Mesiene’ aan het einde van de oorlog weigerde Mastenbroek onder water te zetten. Hij moest onderduiken en is later op onverklaarde wijze verdronken in de polder. (Bron: DOP-boekje)

Lees meer:
Alles is vergeefs als wij vergeten >
Een moedig verzet 1940-1945 >


 

Dit vind je misschien ook leuk...