De Zeedieker Nachtwacht
Dit stuk hieronder komt uit een veel langer vertelverhaal over Kamperzeedijk. Het plan is om dit helemaal uit te typen en op Kamperzeedijk.nl te publiceren in de nabije toekomst.
Verteld door Hennie Brouwer-Schaapman (geboren 1938, Kamperzeedijk). Hennie heeft dit opgeschreven na een gesprek met Geert Schaapman (de Nachtwachter) en het verwerkt in haar hand geschreven vertelverhaal over de Kamperzeedijk.
….De Kamperzeedijk werd vroeger goed bewaakt. We hadden aan de Kamperzeedijk een nachtwacht, Geert Schaapman. Vanouds kwam Geert uit Zwartsluis, zijn broer Jan woonde ook aan de Zeediek. Een andere broer genaamd Dirk was bij de politie in Elspeet. De vader van de broers richtte in Zwartsluis het Schaapmanskerkje op. Dat was toen de Chr. Gereformeerde Kerk die is samengegaan met de kerk uit Genemuiden).
Geert kreeg de benoeming “nachtwacht voor de Zeedijk in Gemeente Genemuiden”op 21 november 1921. Onbezoldigd Rijksveldwachter heette de aanstelling. Hij droeg ook een wapen, een sabel.
Tot 1946, 25 jaar lang, ging Geert alle nachten twee keer over de Kamperzeedijk.
Fl. 845,- (gulden) verdiende hij als jaarwedde… zo staat in de archieven.
Aan het begin van de Kamperzeedijk, bij Zwerus waar je de Koekoek in gaat, begon hij de inspectietocht (nu zijn er de bedrijven van zijn kleinzoon Geert Schaapman en H. Kattenberg gevestigd).
Geert Schaapman (de Nachtwachter) schreef bij de eerste ronde op staldeuren zijn naam, bij de tweede ronde zette hij een kruisje er achter. Op de boerderij “Het Doornerve” (van J. Holtland) schreef hij op de staldeur , dan vervolgde hij zijn weg naar de deur van J. Gunning (Het Maaterve), vervolgens de boerderij van Cornelis Selles (Op de Eugte), dan naar Wolter Hammer (nu Garage Selles), dan naar Klaas v.d. Anna ook een Selles (in de Vaite). En aan het eind van de route op de schutting van het gemaal (‘de Olde Mechiene). Als daar gemaald werd en er zaten mensen ‘s nachts op die de ketel stookten, dan dronk hij daar koffie.
De boeren maakte hij wakker hij als er een koe kalfde, ook Harm vd Kamp werd gewekt door Geert. Harm moest om vier uur ‘s nachts rijden op de vrachtwagen. Vlak lak voor de tweede wereldoorlog pakte Geert tijdens zijn wacht twee Duitse jongens op (die achter de heg zaten bij Selles in de Vaite). Geert bracht ze lopend naar Genemuiden onder dwang van zijn wapen en daarna werden ze zonder pardon de grens over gezet. De twee Duitse jongens wilden onder dienst uitkomen. Hitler was reeds aan de macht. Het liep niet zo best met ze af. Nederland leverde deze deserteurs uit aan Duitsland, immers Nederland wilde neutraal blijven (net als tijdens de eerste wereldoorlog).
Om 1 uur was hij thuis, om 2 uur ‘s nachts begon hij zijn tweede ronde. Altijd tekende hij af, soms werd hij gecontroleerd door de gemeente. In de oorlog hoorde hij over de razia’s in de Noord Oost polder. Hij waarschuwde mensen. Hij wist waar onderduikers zaten, hij had zelf ook Joden in huis.
In 1946 was hij 25 jaar in de functie. De burgemeester en wethouder kwam op bezoek. Geert kreeg een oorkonde en er kwam zelfs een artikel in de krant. De sabel mocht hij houden. Hij heeft 2 jaar op wachtgeld gestaan voordat hij AOW kreeg….”
Dit verhaaldeel (en meer) werd verteld door Hennie Brouwer-Schaapman tijdens de tentoonstelling Verleden en heden in 2011.
Tegenwoordig is er een jaarlijkste wandeltocht in het donker die de route van de nachtwacht volgt. Lees meer >