Harm lok wandelpad – Ommetje Kamperzeedijk
KAMPERZEEDIJK – Initiatiefnemer Harm Lok opende 17 februari 2012 samen met gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel het “Ommetje Kamperzeedijk”. Een 800 meter lang deel van het ommetje werd vernoemd naar zijn bedenker; ‘Harm Lokpad’.
Het is het eerste wandelpad in Nederland dat gemaakt is van beton met een bijzondere print. Het lijkt namelijk uit klinkers te bestaan. Dit zorgt voor minder onderhoudskosten, dan voor een ‘echt’ klinkerpad. Het ontstaan van het Ommetje Kamperzeedijk gaat terug tot 2003. In dat jaar maakte de toen nog aan de Kamperzeedijk wonende Harm Lok een plan voor een pad rondom de kolk. “Mijn idee was om dat plan voor het pad en een rolstoelsteiger bij de gemeente in te dienen”, kijkt de drie jaar geleden naar Nijmegen verhuisde Lok terug. “Ik kreeg een bief terug: ‘mooi plan, maar er is geen geld voor’.”
Provincie
Ook de jaren erna diende Lok zijn plan in bij de gemeente Zwartewaterland. Steeds kreeg hij nul op het rekest. Tot in 2005 de provincie Overijssel een kans bood zijn plan te realiseren. “Er konden burgerinitiatieven worden ingediend tot verbetering van de woonomgeving”, vertelt Lok. “Ik diende mijn plan een op een in. Ik kreeg direct contact met de provincie. Projectleider Gerard van Weerd vertelde mij dat het verstandiger was het plan uit te breiden, zodat het voor meer mensen interessant zou worden. De kans op een subsidie werd daardoor weer groter.”Toen ontstond het idee voor een ommetje en zocht Lok mensen die hem konden helpen bij het realiseren van zijn plan. “Je kon aan de Kamperzeedijk altijd wel wandelen, maar de mogelijkheden waren wat beperkt”, legt Lok uit.
Voorzitter van de werkgroep Henrike Westhoff vult hem aan: “Er bestond wel een 5 kilometer lange wandelroute achter de dijk langs, maar veel mensen vonden deze te lang. Die ronde hebben we nu door twee gedeeld, met een route van 2 en een van 3 kilometer. Het nieuw aangelegde pad loopt door het midden.”
Bijeenkomst
Maar het had veel voeten in de aarde voor het uiteindelijk allemaal zover was. “Ik had in eerste instantie verschillende routes uitgestippeld, langs achtertuinen en om huizen heen”, vertelt Lok. “Vervolgens werd een dorpsbijeenkomst gehouden, waar een hoop mensen op af kwamen. Er waren veel geluiden te horen als: ‘een ommetje prima, maar niet langs mijn huis’. Tijdens die bijeenkomst werd de basis gelegd voor de huidige plannen.”Uit die plannen is dit het eerste gerealiseerde ommetje. Maar vlak voordat deze vrijdag werd geopend, overhandigde de werkgroep een projectplan aan gedeputeerde Rietkerk voor een tweede wandelroute: het Ommetje Machinekolk. Rietkerk gaf aan de plannen goed te bekijken, maar dat wel eerst gezocht moet worden naar de middelen voor daadwerkelijke realisatie. “Dat is in tijden van bezuinigingen niet altijd makkelijk. Maar wij vragen Provinciale Staten 6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor dit gebied. Daar moeten de Staten wel hun ja-woord op geven.”
Daarnaast praat de werkgroep momenteel met Staatsbosbeheer over renovatie van de oude rietput langs het nieuw aangelegde pad.
Uniek gebied
Harm Lok is in ieder geval blij met de realisatie van het Ommetje Kamperzeedijk. “Ik denk dat er heel veel gebruik van gemaakt gaat worden. Ik hoop ook dat het zorgt voor een stukje bewustwording. Mensen aan de Kamperzeedijk werken en staan dan niet altijd stil bij de rijkdom die dit gebied kent. Ze vinden het normaal. Maar dat is het niet, het is een uniek gebied.” Harm Lok en gedeputeerde Theo Rietkerk van Overijssel hebben vrijdag 17 februari jl. het zogenoemde Ommetje Kamperzeedijk (800 meter pad) geopend. Het initiatief voor dit wandelpad werd zo’n 8 jaar geleden genomen door Harm Lok. Het klinkerpad koos zich als naam die van de initiatiefnemer ‘Het Harm Lok pad’.
Gedeputeerde Theo Rietkerk: “Harm, jij moet vandaag een gelukkig man zijn. Het was jouw idee om dit ommetje te realiseren in een van de mooiste gebieden van Nederland. Want hier op de Kamperzeedijk, ervaar je de weidsheid van ons Nationaal Landschap IJsseldelta. En ook de bijzondere geschiedenis: de terpen, de kolken, de dijken.”
“Het pad is het eerste wandelpad in Nederland dat op deze manier is uitgevoerd. Ik heb begrepen dat er vanuit de rest van het land al belangstelling voor is. Innovatie in het Nationaal Landschap IJsseldelta. Prachtig natuurlijk.” De totale investering van het Nationaal Landschap IJsseldelta bedroeg 110.000 euro.
Bron : Brugnieuws.nl
Foto’s: Thijza Brouwer