Voetgangers loopbrug tussen ‘d olde mesiene en het nieuwe gemaal

Zaterdagmorgen 3 januari 2015, kwamen de vrijwilligers van ‘d Olde Mesiene in het bezoekerscentrum bij elkaar om elkaar een goed en gezond 2015 te wensen. De opkomst was prima, bestuursleden, vrijwilligers, veelal met partners, en enkele belangstellenden. Totaal zo’n 50 personen. De gemiddelde leeftijd van het gezelschap mag u raden, evenals de overheersende haarkleur, maar de stemming was weer als vanouds, dus prima.

De groep dames onder aanvoering van Willie en Rika, verzorgde op de bekende voortreffelijke wijze de koffie, de kniepertjes, en als afronding de drankjes en de hapjes. Tussendoor vertelde onze voorzitter het een en ander over het afgelopen jaar en iets over de plannen voor 2015. Schokkende zaken en concrete plannen kon hij niet melden.

Het vorig jaar met zoveel bombarie aangekondigde ontwikkelplan is in de zomer door het bestuur afgeblazen. Een verstandige beslissing mogelijk, maar wel jammer van de tijd, energie en positieve inzet van iedereen die betrokken was. Het plan is definitief op oudejaarsavond met al dat andere vuurwerk uit elkaar gespat en in rook opgegaan.

Voetgangersloopbrug
Een nieuw plan is de voetgangersloopbrug tussen het oude en het nieuwe gemaal. Als de winterslaap van de betreffende ambtenaren niet al te lang meer duurt kunnen zij misschien de bouwaanvraag goedkeuren en kunnen de mannen van  ‘d olde Mesiene binnenkort los.

Over het draaiseizoen 2014 kunnen we zeer positief zijn, technisch inclusief de ketelkeuring prima verlopen. De ketel kan dan ook weer 2 jaar mee. De bezoekersaantallen en de donaties in de fooienpotten vielen ook niet tegen. De topdagen zijn altijd de bekende Molen- en Gemalendag en de Monumentendag. Ook de andere 4 draaidagen vielen niet tegen, meer kan en mag je niet verwachten met zoveel aanbod van allerlei activiteiten rondom ons in het land.

De “bevrouwing” van het Bezoekerscentrum was zoals altijd weer prima verzorgd door de damesgroep. Op monumentendag was Ad Theil in het Bezoekerscentrum met zijn uitgebreide veelal draaiende Mecano uitstalling. Voor veel oudere heren was dit een stukje nostalgie en leuk dit samen met kinderen en kleinkinderen te beleven.

Drense Fiets4daagse
In de zomer was het complete gemaal stempelplaats voor de Drense Fiets4daagse. Prima verlopen en wat extra geld in het zo lege laadje. Zoals bekend blijft de financiële positie nog steeds zorgelijk en is er weinig uitzicht op verbetering hierin. Positief is dat de verhuur van het centrum heel goed loopt gelukkig. Een woord van dank hierbij voor de inzet en het regelwerk van Dinie Bakker.

Harm Sterk heeft zijn werkzaamheden als “regelateur” van de mannen vrijwilligers en soms een beetje als aanspreekpunt voor de dames in oktober 2014 beëindigd. Harm droeg het stokje over aan Wim Gras. Harm gaat andere dingen doen maar blijft wel aan als vrijwilliger.

Meer weten over het stoomgemaal kijk op de site en lees de nieuwsbrief: www.stoomgemaal.nl

De stoomdagen in 2015 zijn als volgt vastgesteld:

  • Zaterdagen 9 mei (Molen- & Gemalendag)
  • 6 juni
  • 4 juli
  • 8 augustus
  • 12 september (Monumentendag)
  • 10 oktober

Op deze stoomdagen is het gemaal “onder stoom” en in werking. Boeiend om te zien hoe meer dan 150 jaar geleden de polder Mastenbroek werd ”drooggemalen”. Open van 10.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Voor andere openingstijden, huur van het bezoekerscentrum, rondleidingen en prijzen kunt u kijken op onze website: www.stoomgemaal.nl


Bron: Nieuwsbrief www.stoomgemaal.nl

 


 

Dit vind je misschien ook leuk...