Als de provincie groen licht geeft, beginnen rond september de werkzaamheden

Krantenknipsels over het project Dorpshart:


BRON ondertaand stukjewww.genemuidenactueel.nl  | door Erik Driessen.

Vanuit provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland en Nationaal Landschap IJsseldelta krijgt Kamperzeedijk 650.000 euro om van de kern Kamperzeedijk een echt dorpshart te maken. Dat lijkt een smak geld, maar is zo op. Weet dorpsraadvoorzitter Jan van den End inmiddels. Dit keer is niet de gemeente of provincie verantwoordelijk voor de plannen of het geld, maar de dorpsraad zelf. En om nog wat extra druk op de ketel te zetten moet het hele project ‘dorpshart Kamperzeedijk’ ook nog eens eind 2015 gerealiseerd zijn. Van den End: “Zo niet, staat de provincie zo op de stoep om het geld terug te eisen.”

Op de bijeenkomst van 26 januari presenteerde de Dorpsraad haar plannen om van de kern een echt centrum te maken. Zeker buitenstaanders drukken nog wel eens te hard op het gaspedaal op de N760 (de weg tussen Genemuiden-Grafhorst) om maar zo snel mogelijk het dorp uit te zijn. Een doorn in het oog voor de Kamperzeedijkers, want onveilig. Door meerdere maatregelen is dat straks verleden tijd.

Het kruispunt bij de Schaapsteeg wordt verlegd, waardoor een knik in de doorgaande weg ontstaat. Door groen aan te leggen, wil de Dorpsraad voorkomen dat op de stoep wordt geparkeerd. Dat ontneemt verkeer vanuit de Schaapsteeg namelijk het zicht. De weg wordt verbreed en de middenstreep wordt vervangen door een zogeheten naald: een iets verhoogde middenlijn in een andere kleur dan de weg. Ook dat moet automobilisten duidelijk maken dat ze een dorp binnenrijden. De bus zal om die reden voortaan op de weg stoppen (en niet op een vluchthaven).

Het middelste kruispunt (ter hoogte van De Driester) krijgt ook een knik en de openbare ruimte krijgt  een metamorfose: een plein met speelse elementen zoals een trappetje, tegels die samen een dambord vormen (pleinplakkers genoemd), meer groen. Bij Selles Auto’s Kamperzeedijk komt eveneens  een kruispunt zodat de bewoners van de nog te bouwen starterswoningen  ook de N760 op kunnen komen. De nieuwbouwplannen staan overigens los van dit project dorpshart.

De aanwezigen waren donderdagavond niet ontevreden met de door de Dorpsraad gepresenteerde plannen. Al blijven er vragen waarom het kruispunt bij Selles Auto’s niet nog meer richting Grafhorst geschoven wordt. Ook is er nog steeds de wens voor een rotonde bij de Schaapsteeg. Allemaal te duur, weet Van den End bijna wel zeker. “Een rotonde bij de Schaapsteeg? De provincie hielp ons meteen uit onze droom: wij waren dan meteen de helft van het budget kwijt.”

Geld blijft dus de grootste beperking voor de Dorpsraad, maar Van den End gelooft dat dit plan wel door de Rekenkamer van provincie Overijssel goedgekeurd wordt. “Dit is een mooi plan, goed voor Kamperzeedijk. Het vergroot de verkeersveiligheid en het dorp krijgt meer een centrum, een plek om samen te komen.”  Mocht de provincie groen licht geven, dan beginnen rond september de werkzaamheden.

Voor de brontekst en foto’s bij dit artikel ziewww.genemuidenactueel.nl
Door Erik DriessenKamperzeedijk krijgt 650.000 euro

Onderstaand is uit de stentor: door Lytsa Post |
kijk voor het hele artikel op http://www.destentor.nl

KAMPERZEEDIJK – Dorpsraad Kamperzeedijk kiest voor drie kruispunten in de kern in plaats van twee. Die variant kwam donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in dorpshuis De Driester als favoriet uit de bus. De Dorpsraad presenteerde wederom haar plannen aan de inwoners van het dorp van gemeente Zwartewaterland

De Dorpsraad presenteerde wederom haar plannen aan de inwoners van het dorp van gemeente Zwartewaterland. Hoewel publiek nog wel opmerkingen had, heeft dorpsraadvoorzitter Jan van den End na afloop een goed gevoel over de gepresenteerde plannen. “Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar ik proef dat de inwoners met dit plan kunnen leven.” In een eerdere bijeenkomst eind januari twijfelde men nog tussen twee schetsen. Doel van het project is om in de kern van Kamperzeedijk een echt dorpshart te creëren, ondanks de N760 (provinciale weg tussen Genemuiden en Grafhorst) waar automobilisten soms overheen racen. Dat dorpse karakter moet tot uiting komen door het opknappen van het plein bij De Driester (meer groen, diverse speelse elementen), maar ook door het aanpakken van de drie kruispunten in de kern. Zo komt er een einde aan de onoverzichtelijke situatie bij de Schaapsteeg door de weg iets te verleggen waardoor een knik ontstaat. “Automobilisten vanuit de Schaapsteeg hebben dan iets meer overzicht”, aldus projectbegeleider Gerard Hendrix tijdens de informatiebijeenkomst. Door groen te plaatsen is parkeren op de stoep naast de Schaapsteeg straks niet meer mogelijk wat de verkeersveiligheid ook vergroot. Over de hele weg legt men een iets verhoogde middenstreep in een andere kleur aan. Het idee om het kruispunt ter hoogte van basisschool De Driester af te sluiten voor autoverkeer is afgeschoten. Auto’s zouden dan via het kruispunt bij garage Selles naar de school moeten rijden. “Niet wenselijk en haalbaar”, aldus Hendrix. “Er moest een nieuw bestemmingsplan aangevraagd worden en dan ben je zo een jaar verder.”

Zoveel tijd heeft Kamperzeedijk niet. Van provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland en Nationaal Landschap IJsseldelta krijgt de Dorpsraad 650.000 euro voor de plannen. Eis is dan wel dat project Dorpshart eind 2015 is afgerond. Van den End: “Best krap allemaal, ook omdat het spannend is of 650.000 euro wel genoeg geld is voor de plannen. Het lijkt een heel bedrag, maar het is zo op. Nu het dorp ja zegt tegen dit project, kan het plan naar de provincie. Zij rekent uit of het haalbaar en betaalbaar is. Is dat zo dan gaat in september de schop in de grond.”…

 

BRON De Stentor: door Lytsa Post | kijk voor het hele artikel en foto’s op http://www.destentor.nl


 

Dit vind je misschien ook leuk...