Justus vd Linde wint Zeedieker viswedstrijd!

DSC_0834Fotoverslag zie onderaan deze pagina.

KAMPERZEEDIJK – Zaterdag 6 juni 2015 vond de jaarlijkse Zeedieker viswedstrijd plaats langs het kanaal achter Geert Schaapman. De organisatie was in vertrouwde handen van de vrijwilligers van de Oranjevereniging Kamperzeedijk. Met prachtig weer, wel een stevig windje, maar volop zon, was het aangenaam vertoeven langs de waterkant.

Vanaf 08.30 uur waren de vissers welkom om al vast een plekje te zoeken en gezellig een bakkie koffie te doen. Elke visstek was aangegeven met een paaltje voorzien van nummer en werd toegewezen via een loting. Best officieel allemaal en dat stimuleert de competitiedrang van menig Zeedieker.

DSC_0843Na het startschot, dat om 09.30 uur klonk, beten de vissen helaas niet direct. De glibberige beestjes keken het even voorzichtig aan. Al die rare silhouetten aan de rand van hun waterige leefomgeving… dat schrikt blijkbaar toch menig visje af.

De jongste vissertjes begonnen na een uurtje te draaien op hun krukjes en rond te kijken, best intensief om zo lang de concentratie vast te houden. Turend naar zo’n gekleurd dingetje en niet wetend wat daar onder water zich allemaal afspeelt.

Werkelijk prachtig om te zien hoe de vissers in spe met tomeloze energie tussen de hengels heen en weer rennen. Waarbij velen vergeten op eigen dobber te letten, of zelfs vergeten uberhaubt aas aan de haak te doen… als men al weet wat aas is. “Aas? oh je bedoelt brood”. En er werd ook met enige regelmaat lokvoer in de wetering ‘geplumpd’ in een poging het uitputtend trage visproces iets te versnellen. We kunnen wel met zekerheid concluderen dat de vissen feestelijk hebben gedineerd deze dag.

Af en toe had menig vissertje niet door dat de haak op een plompeblad was beland. Ook dat bevordert de vangst niet. Maar al vissend leert men dat soort bedrevenheden snel… zoals de noodzaak van een hakensteker…. iets wat snel duidelijk wordt als je zo’n glibberig stekelding aan de haak krijgt en het beestje er niet meer vanzelf af gaat.
DSC_0833

Na een uurtje toen een aantal vissers beet kreeg en er af en toe vis uit het water werd gehengeld, nam de spanning toe. Ook het jonge volk had de focus weer terug op die dobber. Immers als ze in de buurt van de haak van buurman zwemmen…? Turend naar die mooie gekleurde dobber die danst op de golven… en als dan plotseling het ding onder water floept trekt menig jonge hengelaar in extase de haak enthousiast uit het water… om vervolgens tot de teleurstellende conclusie te komen dat er geen vis aan de haak is gaan hangen. Vissen is volhouden, alert blijven en een beproeving van je geduld.

Gelukkig lukte het een aantal gedreven en/of ervaren deelnemers om vis uit het water te halen, waardoor de competitiedrang sterk bleef tijdens de gehele wedstrijd. Ook ouders en grootouders gaven ongevraagde adviezen aan de jonge vissertjes. Immers dat vissen is een zaak van kunde, kennis en bedrevenheid en dat wil je toch doorgeven aan volgende generaties. Maar de kids moesten wel zelf de hengel bedienen en de concentratie erbij houden. En vooral dat laatste bleek voor de allerjongsten best een uitdaging.

De onpartijdige doch betrokken juryleden liepen met schrijfbord (en meetlint) langs de waterzijde te pareren en hielden het tafereel scherp in de gaten. Een mooie ochtend zo, waarbij jong en oud in de weer was in de Zeedieker natuur. En ook menig opa, oma, tante, oom of ander familielid kwam de vissers aanmoedigen. De vrijwilligers van de oranjevereniging hadden tafels en banken ingericht zodat vissers en hun supporters gezellig in het zonnetje konden vertoeven. Ook was er eten en drinken verkrijgbaar. Super geregeld.

Verslag door: Thijza Brouwer

Uitslag viswedstrijd voor volwassenen:
Justus vd Linde 7 vissen totale lengte 103,5 cm
Wilmer Riezebos 3 vissen, totale lengte: 56 cm
3e Irene Duitman 2 vissen, totale lengte 21 cm

Uitslag viswedstrijd voor kinderen:
1. Jothem Riezebos 4 vissen, totale lengte 47,5 cm
2. Anne Mark Mulder 2 vissen, totale lengte 29,5 cm
3. Lieke Heldoorn 2 vissen, totale lengte 28 cm
4. Jenita Bosman 1 vis, lengte 14 cm
5. Quinten Kroes 1 vis, lengte 12 cm
6. Kristian van Pijkeren 1 vis, 10 cm

(Voor complete uitslagen zie laatste 2 foto’s in de fotogalerij hieronder).

Totaal deelnemers: 33
Organisatie Oranjevereniging Kamperzeedijk.
Met dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt en dank aan Geert Schaapman voor de parkeerruimte.
Faunaland Goosen en Vishandel Bottenberg stelden de prijzen beschikbaar.


Fotoverslag door Thijza |  Hieronder of via Google fotoalbum > in te zien.

Dit vind je misschien ook leuk...